理財個案】36歲單親媽有20萬現金,現持有7隻股票,股票佔個人資產的40%。正考慮做網上小生意,另每月可慳出1萬元投資,想賺錢供17歲兒子到外國讀書。

理財個案|27歲未結婚無樓月入5萬!有23萬現金15萬股票想3年儲100萬|龔成教室

理財個案|讀者來信:36歲單親媽每月可慳出1萬元投資 

老師,請教一下,我的股票組合可以嗎:

想賺錢供17歲兒外國讀書 

有甚麼需要加入或調整?我聽老師講買入一些優質的股票諗住長期持有等收成。我36歲,是單親媽媽,小朋友今年已17歲。打算於網上嘗試做些小生意。現在的股票是資產的40%,每月慳啲大概有10,000元可作股資,股票方面我應該點做先可以有比較好的回報?我想比個仔出年去外國讀書,謝謝老師。

理財個案|29歲單親媽媽失業 兼孭逾10萬元卡數 毅然進修再轉行 重新出發年賺58.5萬元

狗狗幣因一個玩笑而誕生 3個原因 年內升逾140倍 專家:呢個時間買最危險 【附買賣方法】

龔成老師分析:增平穩增長類股 

組合可以。這些都是有質素的股票,都可以長線投資。不過,以現時你的家庭負擔情況,唔建議你投資太過進取。你原有貨可持有,但之後應增平穩增長類股,例如盈富(2800.HK),令你組合潛力股比例減翻少少。

另外,如果你打算比小朋友去外國讀書,要計好所需資金,留一筆資金不要投資,餘下先投資。

盈富可平衡風險

至於投資的類別,你之前的方向已正確,你可以加返(2800.HK) 去平衡就得。

至於網上生意,當然可以,可以試,試完先知有無得發展。

按此訂閱《香港財經時報》HKBT 新聞快訊