讀者來信:Anthony Sir 你好!最近看見新樓盤人頭湧湧,很多父母都買樓俾自己仔女,我同事細我幾年,啱啱畢業冇耐,冇幾耐之前已經上咗車,就係父母買俾佢,我呢?首期都未有,怎辦呢?

買樓要供樓大壓力所以應「盡早KO」租樓不會更輕鬆因為「永無止境」|第一桶金

樓市新一輪升市 預計由新界西帶起 十大屋苑周末預約睇樓量創10周新高

回覆讀者來信:沒有父幹怎麼辦 

完全理解!很多年青人都這樣說…點解我冇有錢老豆?點解我冇屋企人買樓俾我?輕則自我放棄,鬥亂使錢!重則埋怨父母冇用,影響家庭關係。有父幹,其實不一定是好事!試想想,有父幹,代表甚麼?代表父母有點錢,可以支持子女的生活,甚至可以買樓俾佢哋。

有父幹唔使捱得咁辛苦 

做子女的,可以唔使捱得咁辛苦,儲錢唔使儲得咁辛苦,可以食好啲、著好啲、玩好啲,萬一唔覺得洗大咗,返屋企撒吓嬌,父母就幫他找卡數,唔使為生活煩惱之餘,又可以在朋友同事之間炫耀一吓…僅此而已。如果教得好,當然有機會成為精英;如果教得唔好,其實只是一個二世祖…是的,有樓有車,又如何?沒有經過努力爭取,會珍惜嗎?

有樓有車但卻是廢青

見過不少,有父幹母幹,甚至有樓有車,但卻是廢青…工作懶懶閒,淨係識得玩,有時傾開偈,佢哋並唔係大家想像中咁開心,冇夢想,冇目標,唔知自己可以點。更甚者亂咁投資,貪過癮做老闆搞生意,又唔知自己冇能力,做得唔好蝕錢又有,俾人呃又有,結果老豆淨落的財富,輸埋!

冇父幹反而更有鬥心

冇父幹,反而更有鬥心!筆者自己如是,身邊很多很多學員如是,都沒有父幹母幹,出身基層,靠自己闖出一片天,關鍵在於…思維!就是因為兒時家裡窮,所以更努力!筆者由畢業第一份工開始,就已經習慣秘撈,別人放工吃喝玩樂,我就撈多份。

失業率高但香港樓市照反彈!買家不是一般打工仔 兩個層面解釋 經濟差仍那麼多人買樓

靠自己努力更珍惜  

朋友問:咁辛苦為乜?…其實好開心架!又可以賺錢,又可以學嘢,又可以識人,只要是自己有興趣的工作,辛苦都開心架!一萬幾千,對有父幹母幹的年青人來說甚麼都不是,但對於靠自己努力的年青人來說,就是血汗,更珍惜,更開心!

過千萬資產靠自己

冇父幹,反而更有決心學習投資理財!就是因為兒時家裡窮,所以更想擁有!大富由天,小富由己!要大富大貴,億億聲身家,創立大企業,當然要講天時地利人和;但小富小貴,例如有幾層樓、過千萬資產楂手,其實靠自己就可以,根本就不需要父幹母幹!

努力十年八載就已經做得到

香港…雖然近年有很大轉變,但仍然是機會之都,只要好好培養自己的財商、行動力,用對方法,要成就小富,完全冇難度!看看身邊無數學員,基本上努力十年八載就已經做得到!輸在起跑線不要緊,因為你可以贏在終點線!

按此訂閱《香港財經時報》HKBT 新聞快訊

作者簡介:作者為1% Anthony( 第一桶金)、一巴仙(1%)投資培訓學院創辦人,TVB有樓萬事足、BenSir睇樓團II等顧問,多年來協助無數年青人成功上車,無數小業主倍增資產,財務自由!除了住宅,亦活躍於大陸樓、工商廈活化重建等,團隊是市場上最活躍的新晉發展商之一。

免責聲明:本網頁刊載的所有投資技巧及分析,僅供參考用途。讀者作出任何投資決定前,要自行判斷及審慎處理,更要自行掌握市場最新變化。若不幸招致任何損失,概與本網頁及相關作者與受訪者無關,本網頁概不負責 。而本網頁所有專欄作者的觀點,不代表本媒體立場。